Iceta a Puigdemont: “Vostè s’ha compromès a fer una cosa que no pot garantir”


BARCELONA, 14/06/2017.- El líder del PSC, Miquel Iceta, durante su intervención ante el pleno del Parlament donde el president Puigdemont ha comparecido para hacer balance del cumplimiento de la resolución del pleno de la pobreza de hace un año. EFE/Quique García BARCELONA, 14/06/2017.- El líder del PSC, Miquel Iceta, durante su intervención ante el pleno del Parlament donde el president Puigdemont ha comparecido para hacer balance del cumplimiento de la resolución del pleno de la pobreza de hace un año. EFE/Quique García

El primer secretari del PSC i president del grup parlamentari socialista, Miquel Iceta, ha retret avui al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que vulgui tirar pel dret amb un referèndum unilateral i fora de la llei. “Senyor president vostè només en té un de problema, que s’ha compromès a fer una cosa que no pot garantir ni està en condicions de fer”, li ha dit durant la sessió de control al Parlament.

“El mandat democràtic, si no estic mal fixat, el donen les urnes. M’he llegit amb molta atenció el programa electoral de Junts pel Sí i de la Candidatura d’Unitat Popular i no he sabut trobar el referèndum que ara vostès diuen que és imprescindible. On està el mandat democràtic?”, li ha demanat. “Ara ens diuen que l’1 d’octubre s’assemblarà el més possible a unes eleccions. S’assemblarà el més possible al 9N de 2014? Repetirem un procés de consulta que després no tindrà l’eficàcia política i jurídica que realment es diu perseguir?”

“Nosaltres no veiem viable el seu camí. Respectem les seva posició, respectem les nostres institucions. Però li demanem, un cop més, no treguin les institucions catalanes fora de la legalitat”, ha demanat Miquel Iceta al president. El líder dels socialistes catalans també li ha exigit que porti “immediatament” al Parlament la Llei de transitorietat jurídica amb la què el Govern pensa emparar la organització del referèndum i que no donin com a argument que podria ser impugnada el Tribunal Constitucional, un tribunal que “vostès mateixos van dient que no faran cas”.

Preguntes sobre peatges i atenció primària

En el torn de preguntes al Consell Executiu, el diputat Jordi Terrades, ha recordat que la concessió dels peatges de Catalunya acaba entre 2019 i 2021, el suposa una oportunitat per a la Generalitat per a un nou model català i ha retret al Govern que no estigui fent les coses de forma apropiada. “Tal i com planteja el seu Govern el cobrament de l’ús de les autopistes a través d’una vinyeta no ho acabem de veure, la tarifa plana no regula la demanda de l’ús del vehicle privat, fins i tot pot incentivar-lo en detriment del transport públic”, li ha dit Terrades al conseller de Territori. “El final de les concessions en els peatges és una bona oportunitat per fer polítiques actives de regulació de la demanda de mobilitat”, ha assegurat el diputat socialista, que ha advertit al conseller que a Catalunya també hi ha vies que són de titularitat estatal i, per tant, s’haurà de negociar amb el Govern central a no ser que es vulgui apostar per un model català propi des de la “confrontació”.

La diputada Assumpta Escarp, al seu torn, ha alertat durant la seva pregunta al conseller de Salut sobre els dèficits de recursos i personal que pateix l’atenció primària a Catalunya. “L’atenció primària, element de cohesió i lluita contra les desigualtats en salut, està en crisi de fa massa anys”, ha assegurat la diputada, que ha recordat a Toni Comín que el Parlament ha aprovat diverses mocions i resolucions a les què el Govern no ha fet cas. Escarp ha retret a Comín que l’estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària és vista pels professionals “amb una barreja de d’oportunitat i molta desconfiança”; “voldríem veure més concreció en el Pla i un calendari d’implantació de totes les mesures”, li ha exigit. “Parlem d’apropar la gestió als metges de primària, suprimir unitats de gestió, adequar la cartera de serveis al pressupost...”, li ha recordat, “moltes de les mesures no impliquen despesa pressupostària sinó voluntat política”.