Exigim major compromís del Govern en el compliment de les mesures del Ple de Pobresa


El primer secretari del PSC i president del grup parlamentari socialista, Miquel Iceta, ha dit avui al Govern, després del seu balanç del ple de pobresa, que “vostès han suspès. No han complert ni amb la meitat de les mesures acordades i aprovades. De fet, una de cada quatre mesures no ha estat ni tant sols iniciada. Però malauradament s’han complert els mals presagis pel que fa a la seva voluntat política de liderar un veritable combat contra la pobresa i l’emergència social. El sentim vibrar parlant del referèndum, però no quan parla dels ciutadans, les famílies i els sectors que més pateixen”.

“Senyor president, per coherència amb que ha aprovat aquest Parlament, per respecte a la tasca dels professionals i de les entitats socials que cada dia s’enfronten a la realitat de pobresa i exclusió que vivim a Catalunya, exigim un major compromís per part del govern en el compliment de les mesures del Ple de Pobresa. Comprometis a fer un calendari de les mesures pendents, a assignar un pressupost suficient i concret per a cadascuna d’elles i prioritzi les que tenen un major impacte des del punt de vista social, que per nosaltres són les relacionades amb la infància, la creació d’ocupació, l’accés a l’habitatge i l’atenció a la gent gran”, ha afegit.

Durant la seva intervenció al ple, Miquel Iceta ha assenyalat que “els discursos del govern contrasten amb una realitat social ben punyent. Les famílies, els veïns, les entitats socials i els ajuntaments han hagut d’ocupar d’espais dels que vostès s’han retirat i que són la seva responsabilitat. L’informe de compliment que vostès presenten no s’ajusta a la realitat i sols busca amagar la resignació d’un govern que no té com a principal prioritat la lluita contra la precarietat social i la pobresa. No es podrà parlar de recuperació fins que no es redueixi l’abisme entre els guanyadors i els perdedors d’aquesta crisi”. “Es tracta d’impulsar la creació de llocs de treball de qualitat, de millorar les condicions de vida i de treball dels ciutadans, d’enfortir els drets de treballadors i el paper dels sindicats, enfortir l’Estat del Benestar i la protecció social, de combatre la pobresa i l’exclusió social, d’assolir un veritable equilibri de gènere i de modernitzar el sistema fiscal. Hi ha retards incomprensibles en qüestions com les beques menjador, els menjadors escolars o les millores en l’accés a l’habitatge”, ha explicat.

“Començo amb un exemple senzill. Fa un any ens queixaven que no havien fet l’Informe sobre la situació de pobresa i inclusió social al que es s’havien compromès en el ple de pobresa del 2014. El març de 2016 es van comprometre a fer l’informe de Progrés Social i el juny del 2017 i l’Informe no existeix. Un altre exemple. Des del 2010 no s’ actualitza la Cartera de Serveis Socials, que ha de contenir les accions que ajuntaments i generalitat han de fer realitat per atendre la població vulnerable. Avui, juny del 2017, continuen sense fer els deures. Una cartera que només han tocat per augmentar el copagament a la ciutadania”, ha dit.

El primer secretari del PSC ha indicat al Govern que “vostès han tancat els menjadors dels instituts públics. Amb la compactació de la jornada escolar (encara pendent d’avaluació per part de la Consellera d’Educació) van anar desapareixent els menjadors de secundària. Les retallades i les decisions ideològiques han deixat a nens i nenes de la ESO sense un àpat al migdia garantit. Aquest és el país que volen? Senyor President, aquest Parlament l’hi ha donat un mandat per reobrir els menjadors. És una qüestió d’igualtat d’oportunitats”.

“Ho hem dit mantes vegades, sort en tenim dels Ajuntaments i de tots els colors! Són els que fan una feina de suplència quan vostès no fan front als seus compromisos i segueixen estudiant què fer. Vostès centrifuguen responsabilitats però no descentralitzen recursos. És qüestió de prioritats. És qüestió de voluntat política! És qüestió de recursos! El Ple de Pobresa i les seves resolucions eren una gran oportunitat. Una oportunitat malbaratada per un govern que no ha fet de la cohesió social la seva principal preocupació. I per a nosaltres, i per a molts ciutadans i ciutadanes de Catalunya, aquesta i no altra és la principal preocupació”, ha conclòs.